Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero obuhvaća Vransko jezero s okolicom

Vransko jezero

Vransko jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Radi se o kriptodepresiji u kršu koja je ispunjena blago zaslanjenom vodom. Površina jezera je 2 metra nadmorske visine iznad površine mora, dok je dno 4 metra ispod razine mora. Od ukupne površine parka od 57 km2 (3002 ha), samo jezero zauzima oko 30,16 km2. Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok i duljine je oko 13,6 km te širine između 1,4 do 3,4 km. Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj. Okolo cijelog Vranskog jezera prolazi biciklistička staza. Biciklistička staza je omiljena destinacija za šetnju, rekreativno trčanje i biciklizam.

Vransko jezero

Ornitološki rezervat

Dominantna karakteristika Parka je ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi.

Vransko jezero

Vransko jezero - sportski ribolov

Za sportski ribolov na Vranskom jezeru potrebno je kupiti ribolovnu dozvolu. Godišnja ribolovna dozvola izdaje se hrvatskom i stranom državljaninu uz predočenje potvrde o položenom ribičkom ispitu, dok za izdavanje dnevne dozvole nije potrebna potvrda o položenom ribičkom ispitu.


Opremljenost

  • Wifi Internet
  • Klima uređaj
  • Posteljina, Ručnici
  • Suđe, Pribor za jelo
  • Vlastita terasa
  • Roštilj, Parking

Imate pitanja? Kontaktirajte nas

+385996894189 Pozivi / WhatsApp aplikacija